Tip na cyklovýlet: Petržalka – Rajka – Hegyeshalom

Krásna príroda, nenáročný terén a to všetko kúsok od Bratislavy.

Cyklotrasa medzi Prístavný mostom a Rusovcami (hlavne cez víkendy) pripomína frekventovanú diaľnicu. Ak sa však rozhodnete pokračovať ďalej, húfy cyklistov a korčuliarov postupne ubúdajú. V prípade, že uprednostňujete terén bez kopcov, výlet na bicykli z Petržalky do Maďarska stojí za to.

Trasa z Petržalky k bufetu Obrátka vedie popri inundačnom kanáli. Význam slova „inundačný“ prezrádza, že kanál sa nachádza v záplavovej oblasti a slúži k odvodu vody vo chvíľach, keby sa Dunaj nedajbože vylial zo svojich brehov. Vedľa kanála vedie široká cesta bez áut, kde sa nemusíte báť zobrať ani svoje najmenšie ratolesti. Obľúbenou zastávkou najmä v lete je Rusovské jazero s vynikajúcou a čistou vodou. Z cyklotrasy vedie odbočka aj priamo do Rusoviec, kde sa nachádza známy neogotický kaštieľ, t.č. chátrajúci. Dúfajme však, že sa to čoskoro zmení.

Pri bufete Obrátka sa môžete vydať doľava popri Dunaji smerom do Vojky, my však pôjdeme rovno až k maďarským hraniciam. Niekoľkoročný asfalt na korune hrádze prekvapí. Razantne sa totiž cezeň prediera burina a viac ako cyklotrasu pripomína pole neorané. A to až tak veľmi, že časť cyklotrasy je jednoducho neprejazdná. Prírodnú silu skrátka nezastavíš.

Ak by ste pokračovali ďalej po hrádzi, dostanete sa až do Dunakiliti. Lužné lesy pretína nespočetné množstvo poľných ciest, kde môžete stráviť nerušene dlhé hodiny. Sprevádzať vás bude len štebot vtákov. Vrelo odporúčam.

Od maďarských hraníc vedie časť trasy cez les a časť cez pole až do Rajky (nem. Ragendorf, chorv. Rakindrof). Obec má v súčasnosti približne 3 tisíc obyvateľov, z toho skoro polovicu tvoria Slováci. Má to svoj dôvod, lokalita je vzdialená len pár kilometrov od Bratislavy a ceny nehnuteľností sú stále výrazne nižšie ako v hlavnom meste. Keď pôjdete na bicykli cez Rajku, nezabudnite sa zastaviť pri kostole Sv. Martina (Szent Márton templom). Niektoré uličky a verejné priestranstvá sú pekne zrekonštruované a viaceré uličky ba priam až romantické.

Z Rajky vedie nová segregovaná cyklotrasa do 5-kilometrov vzdialenej obce Bezenye, ktorej výstavba bola financovaná z maďarsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce Interreg. Cyklotrasa je takmer rovná a lemuje ju z jednej strany hlavná cesta a z druhej strany železnica. Cestou môžete natrafiť na opustenú a rozpadnutú železničnú stanicu. Dedinka Bezenye veľmi milo prekvapí nízkopodlažnými domčekmi, ale aj kostolíkom Panny Márie. Mimochodom, stále tu žije početná chorvátska menšina.

Medzi Bezenye a obcou Hegyeshalom síce nevedie cyklotrasa, na tejto vedľajšej ceste však veľa áut nestretnete. Približne v polovici cesty budete križovať diaľnicu M15, ktorá vedie na Slovensko. Aktuálne prebieha výstavba druhého profilu, ktorý by mal byť dokončený do roku 2020.

Hegyeshalom sa prvý krát spomína v 13. storočí. Po osmanských vojnách bolo mesto osídlené nemeckými židovskými osadníkmi. Názov Hegyeshalom je z dvoch maďarských slov = Hegyes + Halom. Slovo „Hegyes“ znamená „horský“ a slovo „Halom“ znamená „kopu“. Do roku 2007 sa tu nachádzal maďarsko-rakúsky hraničný preichod, ktorý po vstupe do schengenského priestoru zanikol. Železničná stanica je však stále dôležitou križovatkou. Prechádza tadiaľto trať z Viedne do Budapešti. Vlakové spojenie so Slovenskom bolo v roku 2012 zrušené, avšak od decembra 2017 opäť odtiaľto premáva vlak až do Petržalky. Cesta trvá 40 minút a bez problémov si do motoráčiku môžete vziať aj bicykel.

Celý blog si môžete prečítať tu: https://dennikn.sk/blog/1203056/tip-na-cyklovylet-petrzalka-rajka-hegyeshalom/