Diaľnica z Ružomberka do Košíc je hotová

Od štvrtka 28.10. je pre motoristov k dispozícii súvislá diaľnica D1 z Ivachnovej pri Ružomberku až do Bidoviec pri Košiciach. Stalo sa tak vďaka otvoreniu posledného chýbajúceho úseku pri Prešove.

Novootvorený úsek diaľnice D1 v úseku Prešov (západ) – Prešov (juh) je dlhý takmer 8 km. Na trase je 18 mostov, dvojrúrový tunel Prešov s dĺžkou 2240 m, 19 vetiev križovatiek a 6 km protihlukových stien. Stavba stála vyše 356 miliónov eur. Nová komunikácia bude tvoriť západný obchvat mesta Prešov. Na stavbe pracovalo 680 ľudí a 150 mechanizmov.

Súčasťou výstavby bola aj mimoriadne technicky zložitá (trojúrovňová) križovatka, ktorá nemá na Slovensku obdobu. V križovatke Vydumanec sa spájajú dve diaľnice a cesty I., II. a III. triedy. Vo vetvách to robí spolu 11,3 km, čo je viac ako dĺžka celého úseku.

Tunel Prešov tvoria dve rúry prepojené ôsmimi priečnymi prepojeniami. Razenie tunela sa začalo v lete 2018, použitá bola nová rakúska tunelovacia metóda. Práce boli realizované v nepretržitej prevádzke a podieľalo sa na nich 240 pracovníkov.

Foto a grafika: Národná diaľničná spoločnosť