V Bratislavskom kraji chýba na základných školách 9.000 miest

V Bratislavskom kraji každoročne pribudne osemtisíc nových obyvateľov. Teda nielen takých, čo sa tu narodia, ale aj prisťahujú. Za 10 rokov je to približne toľko obyvateľov ako má Žilina alebo Banská Bystrica. Nemožno sa preto čudovať, že v hlavnom meste kolabujú služby.

Cesty sú prepchaté, v škôlkach a školách chýbajú miesta, dýchame čoraz horší vzduch, kanalizácia je preťažená. Pribúda objem komunálneho odpadu. Chýbajú byty a ceny rastú do astronomických čísel.

Povedali by ste niekedy koncom 90-tych rokov, že bude problém umiestniť vaše dieťa na základnú školu? Žiaľ, to je realita dneška.V Bratislavskom samosprávnom kraji aktuálne chýba približne 360 kmeňových tried, čo je približne 9.000 miest pre žiakov v základných školách. Na niektorých školách z toho dôvodu hrozí zavedenie dvojzmenného vyučovania.

Našťastie, mám aj dobré správy.

Bratislavskému samosprávnemu kraju sa v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) podarilo v Bruseli vybojovať 40 miliónov eur. To doteraz nebolo možné. Vďaka tomu svoje kapacity bude môcť rozšíriť až 15 základných škôl a vytvorí sa tak 3.069 nových miest pre žiakov.

Jednou zo škôl, ktorá získa financie z eurofondov, je základná škola v Rači na Plickovej ulici, ktorá bola v roku 2007 vyradená zo siete škôl, pretože budova výrazne schátrala a nespĺňala ani elementárne podmienky na výučbu. Vďaka príspevku z eurofondovej výzvy sa škola v Rači nielenže opäť vráti na školskú mapu, ale bude z nej špičková moderná vzdelávacia inštitúcia s 25 triedami a 10 špecializovanými učebňami.