Nový cestný obchvat pri Chorvátskom Grobe

Medzi križovatkou Triblavina a obcou Chorvátsky Grob začne čoskoro výstavba úplne novej cesty. Ide o nultú etapu obchvatu obcí Malokarpatska. V ďalších etapách cesta obíde Slovenský Grob a napojí sa na obchvat Svätého Jura, Pezinku, Modry a Dubovej.

Žiaľ, obce pri Bratislave mimoriadne trpia intenzívnou výstavbou a osídľovaním. Úzke krivoľaké cesty tretej triedy neboli dimenzované na tisíce áut, ktoré po nich dnes jazdia. Výsledok vidíme každý deň: zápchy, exhaláty, prach, hluk, znížená bezpečnosť…

Plán udržateľnej mobility, ktorý koncom marca schválilo zastupiteľstvo Bratislavského samosprávneho kraja síce jasne povedal, že udržateľnú mobilitu treba postaviť na koľajovej doprave, ale jedným dychom zároveň dodáva, že netreba zabúdať ani na výstavbu obchvatov okresných miest i obcí. Azda najhoršie je na tom práve región Malokarpatska.

Pred tromi rokmi ležal tento projekt zaprášený a nepripravený v šuflíku. Kolegovia na Bratislavskej župe sa doňho pustili s takou nevídanou energiou, že za 2,5 roka dokázali nielenže vyriešiť majetko-právne vzťahy k pozemkom, vybaviť stavebné povolenie, ale dokonca aj pripraviť projekt tak, aby získal financovanie. Bežne príprava cestných projektov trvá aj osem rokov. Výstavba by mala začať koncom leta, previezť po novej ceste sa budete môcť na jeseň budúceho roka.

Viac o projekte sa dočítate tu: https://bratislavskykraj.sk/v-regione-malokarpatska-vnikne-nova-cesta-obide-obce-slovensky-a-chorvatsky-grob/