Humanitárna pomoc z Dolného Rakúska je príkladom ako môžu veci fungovať

Štyri plné kamióny s prívesmi. Celkovo sto paliet s hygienickými potrebami, oblečením ako aj hračkami priviezli naši partneri zo spolkovej krajiny Niederösterreich. Určené sú pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny. Polovica ostane v Bratislavskom kraji a polovica smeruje na východ.

Je to veľká vec a už vonkoncom to nie je banalita. V prvom rade to podčiarkuje nadštandardné vzťahy župana Juraja Drobu s krajinským radcom Dolného Rakúska Martinom Eichtingerom. Úradníci v Bruseli môžu napísať stovky stratégií o cezhraničnej spolupráci, ale tie nevedia nikomu vnútiť ozajstné medziľudské vzťahy. A spolupráca medzi týmito dvomi pánmi i regiónmi je bez preháňania príkladná. Napokon už o pár týždňov aj vďaka tomu bude pre verejnosť otvorený nový cyklomost medzi Slovenskom a Rakúskom. Ale o tom inokedy.

Je tu ešte jedna mimoriadne podstatná vec, ktorú by som chcel zdôrazniť. Humanitárna zásielka vznikla najmä vďaka dobrovoľným hasičom z Dolného Rakúska. A to nie je žiadna lokálna partia nadšencov, čo by sa vošli do jedného mikrobusu. Organizácia má vyše stotisíc členov, ktorí sa angažujú od útleho veku. Vďaka tomu sú dobre organizovaní a pripravení pomôcť pri akejkoľvek vážnej udalosti či katastrofe menšieho i väčšieho rozsahu. Doslova za pár dní (od stredy do nedele) dokázali vyzbierať od bežných ľudí tisíce predmetov dennej potreby pre Ukrajincov roztriediť ich, zabaliť, poukladať na palety, previezť cez hranice a doručiť do bratislavského Lamača. Vidieť ich organizovanosť bolo pre mňa vyslovene dychberúce.

Treba úprimne priznať, že sa máme čo učiť. Najmä preto, že podpora štátu pre dobrovoľníctvo a občiansky sektor dlhé roky na Slovensku klesá. Téma je dôležitá najmä preto, že slovenskí dobrovoľníci od vypuknutia vojny na Ukrajine suplujú úlohu štátu. Lenže zo strany vlády sa namiesto podpory a ocenenia dočkali skôr arogancie a nepochopenia.

Keď toto peklo u našich východných susedov pominie (a verím, že čím skôr), čaká nás ako krajinu tvrdá sebareflexia. Pretože toto čo popisujem, je len zlomok toho, čo v našom štáte nefunguje.