Krajšie verejné priestory

Tyršovo nábrežie je jedným z najkrajších miest v Bratislave. Len málokde nájdete taký krásny pohľad na panorámu Starého mesta. To všetko v dotyku so Sadom Janka Kráľa, najstarším verejným parkom v Strednej Európe. A predsa, ešte donedávna sa tu nachádzalo rozbité parkovisko, kde kempovali karavány a nebyť mestskej pláže, nebolo tu veľmi prečo a po čo ísť.

Dnes je to všetko inak. Hlavné mesto ukončilo rozsiahlu premenu tohto verejného priestoru. Namiesto zničeného asfaltu a betónu tu rastie zelený trávnik, pribudli stromy, osvetlenie aj lavičky. Mesto vybudovalo aj nové chodníky. Súčasťou tohto vynoveného priestoru je aj pamätník obetiam extrémizmu.

A to nie je všetko. Bratislavský kraj spustil komplexnú rekonštrukciu divadla Aréna, ktoré sa premení na najmodernejšie divadlo na Slovensku. Súčasťou projektu je aj revitalizácia priestranstva v jeho okolí.

Skrášľovanie verejných priestorov považujem za mimoriadne úspešnú tému hlavného mesta za ostatné roky.

Málokomu sa chce tráviť čas na škaredých miestach. Ak však ulice, parky či námestia premeníme na pekné, zrazu všetko ožije. Investície do verejných priestorov podporujú lokálnu ekonomiku, priťahujú obchodné investície, lákajú turistov, či poskytujú priestor pre kultúru.

Verejné priestory formujú vzťahy. Sú miestami stretnutí a v neposlednom rade znižujú kriminalitu.

Prešiel som veľa európskych i slovenských miesta a obdivoval som krásne priestranstvá a parky vo Viedni, Krakove, ale aj v Brne či Trnave. Veľmi sa teším, že ani Bratislava už nezostáva pozadu.

Foto: Hlavné mesto SR Bratislava