Základná škola na Plickovej v Rači ožíva

V Bratislavskom kraji v súčasnosti chýbajú na základných školách tisíce miest. Dôvod je jednoduchý: Za 10 rokov pribudlo v kraji 100.000 ľudí!

Vďaka iniciatíve župy sa podarilo v Bruseli vybojovať 63 miliónov eur, z ktorých sa v kraji podarí pokryť viac ako polovicu chýbajúcich miest. Jedným z konkrétnych projektov, ktoré získali finančnú podporu na nové kapacity, je základná škola v Rači.

Dlhé roky opustená a schátraná škola na Plickovej ulici prechádza komplexnou rekonštrukciou. Ide o najvyššiu investíciu mestskej časti Rača v jej histórii.

Súčasťou rekonštrukcie je okrem zvýšenia kapacity aj zníženie energetickej náročnosti budov, zlepšenie teplotného režimu, rekonštrukcia kuchyne a telocvične, či úprava areálu. Nechýba ani zelená strecha.

Výsledkom projektu bude novozriadená základná škola s kapacitou 600 detí v renovovanej a energeticky efektívnej budove so zrevitalizovaným areálom.

Žiaci sa na novú školu môžu tešiť od školského roka 2023/24.

Podľa prognózy bude do roku 2035 potrebných na základných školách v Rači 94 tried. Oproti súčasnosti tak bude chýbať 31 tried. Vynovená základná škola Plickova tento problém vyrieši.

Projekt sa môže realizovať vďaka dobrej spolupráci Bratislavského samosprávneho kraja, mestskej časti Bratislava-Rača a Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Fotografie sú z poslaneckého dňa 17. februára, na ktorom som sa zúčastnil už ako račiansky poslanec. Skladám poklonu všetkým ľuďom, ktorí sa na projekte podieľali, vrátane zhotoviteľa.