Alphaville. Symfonický koncert v Berlíne 3.2.2024

Už je to 40 rokov, odkedy táto nemecká skupina vydala legendárny album Forever Young. Okrem rovnomennej skladby sa na ňom nachádzajú aj také hity ako Big in Japan alebo Sounds Like a Melody.

Skupina Alphaville sa na svojom najnovšom koncertnom turné rozhodla zrekapitulovať históriu svojej tvorby, avšak s malou obmenou. Ich klasické hity a skladby z albumov reinterpretovali ako symfóniu. Staré syntetizátory nahradil orchester. Piesne tak dostali úplne nový život. Keďže pôvodne boli skladby založené na syntetizátoroch, nebola to ľahká úloha. Nový šat týmto piesňam ale nesmierne svedčí.

Spevák Marian Gold, ktorý v tomto roku oslávi neuveriteľných 70 rokov, nikdy neznel lepšie. Hravo dokázal zvládnuť hlboké tóny vo Victory of Love aj vysoké tóny v skladbe Sounds Like a Melody. Ak ste ešte nepočuli symfonický album Eternally Yours, určite si ho pustite. Vezme vás na nezabudnuteľnú hudobnú púť.

Na tomto projekte Alphaville spolupracovali s Nemeckým filmovým orchestrom Babelsberg, čo je dôkazom ich umeleckého vývoja a schopnosti premostiť svoju hudbu medzi rôznymi žánrami​​​​.

Album Eternally Yours obsahuje 23 skladieb, vrátane niektorých, ktoré boli predtým vydané iba ako súčasť singlov, a ponúka poslucháčom nový pohľad na klasické melódie Alphaville s bohatými orchestrálnymi aranžmánmi. Tento projekt predstavuje spojenie klasického symfonického zvuku s charakteristickým synth-popovým štýlom Alphaville, čo vytvára jedinečnú a pútavú hudobnú skúsenosť.

Eternally Yours je nielen oslavou hudobného dedičstva Alphaville, ale aj dokladom ich inovatívneho prístupu k hudbe. Spojenie s Nemeckým filmovým orchestrom Babelsberg a aranžmáni od Maxa Knotha a Christiana Lohra pridávajú klasickú hĺbku a rozmer k ich už tak emotívne nabitéj hudbe. Tento album je pre fanúšikov Alphaville aj milovníkov orchestralnej hudby vzácny zážitok, ktorý prehlbuje a rozširuje význam a dosah ich ikonických skladieb.

Forever Young

Táto skladba je jednou z najznámejších a najikonickejších piesní formácie Alphaville. Vydaná v roku 1984 ako titulný track z ich debutového albumu, Forever Young okamžite zaujala poslucháčov po celom svete svojím nostalickým textom a melódiami, ktoré evokujú pocity nesmrteľnosti a mladosti. Táto pieseň sa stala jedným z definujúcich hitov 80. rokov a dodnes je považovaná za hymnu pre generácie, ktoré túžia po zachovaní krásy a ideálov mladosti.

Text piesne reflektuje obavy a nádeje svojej doby, vrátane strachu z jadrovej vojny a túžby po trvalom mieri a šťastí. Skladba vyzýva na zachovanie momentu, využívanie prítomnosti a cenenie mladosti, nech už je v akomkoľvek veku. Je to odkaz nesmrteľnosti myšlienok a ideálov, ktoré mladosť symbolizuje.

Hudobne vyniká svojím charakteristickým synth-popovým zvukom, ktorý bol v tom čase na vrchole popularity. Syntetizátory a elektronické zvuky spolu s melancholickými vokálmi Mariana Golda vytvárajú hlboko emotívnu a rezonujúcu skladbu. Forever Young sa stala nielen komerčným úspechom, ale aj kultúrnym fenoménom, ktorý prekročil hudobné žánre a generácie.

Napriek tomu, že Alphaville vydala viacero verzií a remixov skladby v priebehu rokov, originálna verzia z roku 1984 zostáva najobľúbenejšou a najviac oslavovanou. Pieseň bola použitá v mnohých filmoch, televíznych šou a reklamách, čím si upevnila svoje miesto v popkultúre ako trvalý symbol nádeje, mladosti a nesmrteľnosti.


Flame

Skladba „Flame“ bola vydaná v roku 1997 ako súčasť ich albumu „Salvation”. Ako to už býva v prípade tejto nemeckej formácie zvykom, pieseň kombinuje podmanivú melódiu a lyrický text, ktorý odzrkadľuje hĺbku a premýšľavosť. Sprostredkúva posolstvo nádeje a odolnosti v ťažkých časoch. Pieseň v sebe nesie vnútorné svetlo a silu, ktoré nám pomáhajú prekonať prekážky a udržať plameň života aj v náročných situáciách.


Dance With Me

Skladba „Dance With Me“ od skupiny Alphaville je veľký hit z ich druhého albumu „Afternoons in Utopia“, vydaného v roku 1986. Pieseň je známa syntetizátorovými a new-wave prvkami, ktoré vytvárajú jedinečný zvukový zážitok.

Dance With Me vzdáva hold sile lásky, radosti a jednoty. Pieseň maľuje živý obraz bezstarostnej atmosféry, kde sa ľudia stretávajú, aby spolu tancovali a zabudli na svoje starosti​​.

Text piesne je plný živých obrazov a metafor, ktoré poslucháča transportujú do sveta fantázie obývaného „Magnet-Mages“, „Solar Boys“ a „Lightdomes shining from the skies”​​.

Kým pôvodná verzia skladby je rýchla a dynamická, verzia v podaní nemeckého orchestra dostáva úplne nový šat. Stala sa z nej nádherná pomalá a romantická pieseň.