Cyklovýlet: Z Rače na Pajštún

Keď som ráno vysadil na bicykel, sám som netušil, kam ma kolesá zanesú.

Hneď prvý úsek je poriadny zaberák. Kým sa človek dostane z Peknej cesty do Horárne Krasňany, dušu môže vypľuť! Lenže to je iba štart každého cyklistického výletu do Malých Karpát. Pretože keď už máte pocit, že nevládzete, ste vlastne iba na začiatku.

Bufet u Slivu, Malý Slavín. A potom začína klesanie smerom do Marianky k Svätej Studni. Do Borinky sa dá ísť aj krížom cez kopec po žltej cyklistickej značke, ale veru neviem, či by som si to chcel zopakovať. Stúpanie je to riadne! A potom ešte väčšie klesanie. Trošku som mal obavy, či mi brdzy nezhoria.

Keď sa vyštveráte cez hrebeň, naskytne sa vám krásny výhľad na Borinku s hradom Pajštún, pyšne sa týčiacom na veľkom skalnom brale.

Nuž a Pajštún? Malebné miesto. Ak ste tam ešte neboli, určite si tam naplánujte výlet. Dá sa tam ísť aj dookola po ceste cez Stupavu.

Pôvodne som premýšľal, že späť pôjdem vlakom. Ale nie. Z Borinky som sa vybral cez Medené Hámre až na Biely Kríž. Stúpanie to bolo riadne! Zase raz… A na Bielom Kríži to vyzeralo ako na Václaváku. Ľudí neúrekom.

Keď som sa vrátil do Krasnian, tachometer ukazoval 30 km. Až sa mi veriť nechcelo, že tak málo. Celý deň na nohách a to prevýšenie!

Potvrdzuje to ale jedno, Malé Karpaty sú obrovský poklad pri Bratislave. Môžete skúšať stovky rôznych kombinácií cyklotrás a nikdy nevyskúšate všetky.