Búranie pozostatkov bratislavského metra (FOTO+VIDEO)

Ak chcete vidieť pamiatku na nedostavané bratislavské metro, máte poslednú šancu. Začala sa totiž výstavba druhej etapy petržalskej električovej trate a hrubá stavba stanice zamýšľaného metra bude zbúraná.

Výstavba bratislavskej rýchlodráhy začala v roku 1988. Žiaľ, približne po dvoch rokoch rozhodol Mestský národný výbor o zastavení prác a zmene koncepcie. Výstavba sa už nikdy neobnovila. Ako pamiatku na výstavby metra je možné dodnes vidieť výkopy, rozostavané depo i tunel v Janíkovom dvore na konci Petržalky.

Tunel aj stanica sú polozapustené, prekážajú stavbe električkovej trate a je potrebné ich odstrániť. Odstránenie spočíva v odkopaní zemného presypu tunela a v rozobratí železobetónových prefabrikovaných dielcov, z ktorých sú tunel a stanica vyhotovené.

Búracím prácam predchádzala geodetická príprava, odhumusovanie mosta a jeho okolia, úprava terénu a ohradenie priestoru stavby. Hrubá stavba stanice metra Janíkov dvor a 300 metrov dlhý úsek traťového tunela metra bude postupne zbúraný a práce budú trvať niekoľko týždňov.

Video:

Foto: