Tip na cyklovýlet: JURAVA (z Rače k Malému Dunaju)

Račianske vinohrady, Pustý kostolík vo Svätom Jure, Mohyla Milana Rastislava Štefánika či Šúrsky kanál. To všetko môžete vidieť, ak sa vyberiete na bicykli po cyklotrase JURAVA z Rače cez Vajnory, Ivanku pri Dunaji až k Malému Dunaju.

RAČA

Náš cyklovýlet začíname v Rači pri kruhovom objazde. Toto miesto je aj križovatkou peších a cyklistických trás. Odtiaľto sa môžete dostať do Malých Karpát na Biely Kríž, či ku Horárni Krasňany alebo k cyklotrase JURAVA. Rača bola do roku 1946 samostatnou obcou známou pod menom Račišdorf. Leží na východnom úpätí Malých Karpát a známa je najmä svojimi bohatými vinohradníckymi tradíciami. V Rači sa nachádzajú aj vzácne architektonické pamiatky. Najvýznamnejšou z nich je katolícky farský kostol sv. Filipa a Jakuba, ktorý sa spomína už v roku 1306. Rača je známa dobrým vínom, najmä však Račianskou Frankovkou, ktorá získala aj v roku 1767 dekrét Márie Terézie. Tá jej priznala štatút nápoja vhodného na cisársky stôl. Patrí k najvychýrenejším červeným vínam, ktoré Raču preslavuje podnes. Hovorí sa, že cisárovná Mária Terézia sa vďaka Račianskej Frankovke uzdravila a od tých čias si ju vždy priala mať vo svojich cisárskych pivniciach.

PUSTÝ KOSTOLÍK

Kaplnka Nanebovzatia Panny Máriesa sa nachádza na pravej strane cesty zo Sv. Jura do Bratislavy. Pochádza z roku 1459. Medzi ľuďmi je známa aj ako “Pustý kostolík”. Kaplnka je miestom konania každoročnej púte – 15.8. na sviatok Nanebovzatia Panny Márie. Púť je tradičnou vďakou za záchranu pred morovou nákazou zo začiatku 18. storočia. V blízkosti kaplnky sa nachádza stĺp s barokovou sochou Panny Márie.

SVÄTÝ JUR

Keď budete mať trošku času, určite sa choďte pozrieť do Svätého Jura. Je to starobylé mestečko s viac ako 700-ročnou vinohradníckou tradíciou. Obklopené je unikátnymi terasovitými vinohradmi na úpätí Malých Karpát, v bezprostrednej blízkosti Bratislavy. Historické jadro Svätého Jura bolo v roku 1990 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Do katastra mesta spadá aj prírodná rezervácia Šúr.

CYKLOTRASA JURAVA

Názov JuRaVa pochádza z názvov troch obcí Jur – Rača a Vajnory. Prvá etapa z Rače cez Svätý Jur až do Vajnor bola dokončená v roku 2014. Druhá etapa do Ivanky pri Dunaji bola dokončená v roku 2019 VAJNORY S rozlohou 13,5 kilometrov štvorcových a s približne 6 000 obyvateľmi patria medzi menšie mestské časti hlavného mesta Slovenska. Vajnorčania sa právom pýšia svojou bohatou históriou, osobitou krásou ľudového umenia a zvykmi, ktoré sa tu až do súčasnosti uchovávajú a rozvíjajú.

KAPLNKA V PANÓNSKOM HÁJI

Situovaná je v prírodnej rezervácií Šúr a jej vznik sa datuje do roku 1946. Na základe ústneho podania sa traduje, že na jej výstavbe sa podieľali ľudia zo sústreďovacieho tábora pre odsun obyvateľstva z Československa. Boli to najmä občania nemeckej a maďarskej národnosti, ktorí boli po skončení vojny nútení opustiť krajinu.

ŠÚRSKY KANÁL

Šúrsky kanál je umelý odvodňovací kanál a významné vodné melioračné dielo s regulovaným prietokom na juhozápadnom Slovensku tečúci po západnom a južnom obvode Národnej prírodnej rezervácie Šúr. Kanál bol vybudovaný v rokoch 1941 až 1943 pod vedením Pracovného zboru národnej obrany. Útvar VI. pracovného práporu bol rozporuplnou súčasťou armády vojnového Slovenského štátu. Príslušníci tohto práporu vybudovali rozsiahly odvodňovací kanál s využitím nútenej práce židov z koncentračných táborov, neskôr aj Rómov a politických väzňov. Na výstavbe sa podieľali aj obyvatelia okolitých obcí.

MOHYLA MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA

Pamätník generála Milana Rastislava Štefánika sa nachádza katastri obce Most pri Bratislave. Na tomto mieste v roku 1919 tragicky zahynul Milan Rastislav Štefánik s talianskou posádkou v dôsledku zrútenia lietadla, v ktorom všetci spoločne leteli z talianskeho Terstu na Slovensko V roku 1923 na tomto mieste postavili unikátny pamätník v tvare pyramídy podľa projektu slávneho architekta Dušana Jurkoviča. Pamätník je obohnaný zemným valom. Po obvode celého areálu sú vysadené lipy.

LETISKO MILANA RASTISLAVA ŠTEFÁNIKA

Z juhovýchodného rohu letiska pri Malom Dunaji môžete veľmi dobre pozorovať prílety aj odlety lietadiel. Prípravné práce pre dnešné letisko začali v roku 1947 a stavba sa začala v roku 1948. Letová prevádzka na novom bratislavskom letisku v Ivanke pri Dunaji bola otvorená v roku 1951.

MALÝ DUNAJ

Malý Dunaj je nížinná rieka a rameno Dunaja s dĺžkou 128 km. Tečie stálym, miernym prúdom. Od hlavného toku Dunaja sa oddeľuje za stavidlami pri Slovnafte v Bratislave v nadmorskej. Meandruje nížinnou krajinou a pri Kolárove sa vlieva do Váhu. V súčasnosti je najsplavovanejšou riekou na Slovensku.